+   ENGLISH
търсене
 

 

 
От 1 до 30 ноември всеки може да гласува за приза на публиката в годишните награди на Български хелзинкски комитет
 
 
София, 2 ноември 2012 г.
 
Гласуването за “Човек на годината” 2012 – годишните награди за принос към правата на човека и правозащитността на Български хелзинкски комитет (БХК), е отворено.
 
До края на месеца всеки може да гласува онлайн за своя фаворит, за определянето на наградата на публиката. Гласуването се извършва през сайта http://humanoftheyear.org/
 
Журито ще избере носител на голямата награда “Човек на годината” 2012 и подгласници, измежду всички получени номинации. Победителите ще бъдат оповестени на тържествена церемония на 10 декември 2012 г. - Международния ден на правата на човека.
 
Номинираните тази година отразяват широк спектър на гражданска активност в обществен интерес -  от протестиращите на Орлов мост до Animal Rescue Sofia, от Олга Дукат до Асоциацията на европейските журналисти, от Иван Станчов до Инициативата за прозрачни съдебни назначения. Пълният списък с номинираните, заедно с мотивите към номинациите, можете да намерите тук: http://humanoftheyear.org/?page_id=3838.
 
Номинациите за “Човек на годината” бяха отворени от 1 до 31 октомври включително. Всеки можеше да номинира човек, организация или група. Измежду всички постъпили номинации ръководството на журито допусна само онези, които са за конкретна правозащитна дейност, най-вече в периода ноември 2011 – октомври 2012 г. Дейността трябваше да е насочена към защита на основните човешки права, като бяха допустими и номинации на хора, които се борят за защита на други ценности, сравними с правата на човека – например, защита правата на животните и опазване на природата. 
 
Наградите “Човек на годината” са морални и нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание. Носителят на голямата награда получава статуетка и грамота, останалите наградени – плакет и грамота.
 
Тази година журито е в състав: Маргарита Илиева, Иван Бедров, Мими Фурнаджиева, Мирослава Тодорова, Нели Огнянова, Петя Владимирова, Христо Комарницки, Яна Бюрер Тавание. 
 
 
За повече информация: 
Десислава Петрова, координатор “Кампании и комуникации” на Български хелзинкски комитет; [email protected]; 0899265044.